تیرآهن دوبل چیست؟
در سازه فلزی ستون ساختمان و مشخصات مکانیکی آن اهمیت بسیار بالایی دارد به همین خاطر با قرار دادن دو تیرآهن در کنار هم و اتصال آن ها به یکدیگر تیرآهن دوبل (ستون یا تیر جفت) ساخته میشود. این اتصال توسط ورق (پلیت ها) انجام میشود و هدف اصلی از دوبل کردن ستون ها، افزایش […]
در سازه فلزی ستون ساختمان و مشخصات مکانیکی آن اهمیت بسیار بالایی دارد به همین خاطر با قرار دادن دو تیرآهن در کنار هم و اتصال آن ها به یکدیگر تیرآهن دوبل (ستون یا تیر جفت) ساخته میشود. این اتصال توسط ورق (پلیت ها) انجام میشود و هدف اصلی از دوبل کردن ستون ها، افزایش استحکام کششی سازه و در نهایت افزایش مقاومت میباشد اما ویژگی های دیگری نیز دارد که در ادامه به آن میپردازیم. برای سهولت و افزایش ایمنی در انجام ساخت ستون خت باید از تیرآهن هایی با خاصیت جوش پذیری خوب، مانند تیرآهن ذوب آهن اصفهان، تیرآهن گروه ملی اهواز و… استفاده کرد تا دوبل کردن تیرآهن ها و ساخت ستون با بهترین شکل و استاندارد انجام شود.
در این مقاله میخوانید
تیرآهن دوبل چیست؟
ستون از اجزا اصلی و مهم در ساختمان محسوب میشود. که وظیفه نگهداری از سقف و ستونهای بالایی را بر عهده دارد. ستون، بارهای فشاری روسازه را به زیرسازه منتقل میکند و در صورت آسیب رسیدن به ستون، پایداری کل ساختمان به خطر میافتد. اهمیت ستون به اندازهای است که ترسیم پلانها در نقشه کشی ساختمان، با در نظر گرفتن شبکه بندی و ستون گذاری پلان انجام میشود.
تیرآهن دوبل یا ستون در ساختمان وظیفه انتقال نیروهای اعمال شده از بارهای زنده و مرده به فونداسیون و زمین را بر عهده دارد و باعث افزایش مقاومت کششی و استحکام سازه است که در ساختمان های مرتفع ضرورت آن بیشتر میشود. بیشترین استفاده تیرآهن برای ستون از نوع I و H است که بنابر قانون ملی مقررات ساختمان برای استفاده جهت ستون باید دوبل شوند. اتصال دو تیرآهن I به یکدیگر از طریق وصله هایی مانند جوشکاری اتصال نبشی، ناودانی و ورق فولادی (پلیت) انجام میشود و باید توجه داشت در ساخت ستون رعایت استانداردها بسیار حائز اهمیت میباشد. همچنین جهت مطالعه مقاله «تیرآهن IPE چیست؟» در وبلاگ قشم آهن برروی آن کلیک کنید.
قیمت تیرآهن گروه ملی اهواز
کاربران محترم سایت قشم آهن لطفاً توجه داشته باشید جهت استعلام قیمت روز سایز های 14 تا 18 تیرآهن گروه ملی اهواز درب کارخانه به همراه اطلاع از تخفیفات ویژه مشتریان شرکت فولاد ابرکاوان، با شماره 09129596001 تماس حاصل فرمایید و یا با ورود به صفحه قیمت تیرآهن، از نرخ روز مطلع شوید.
مزایا تیرآهن دوبل
همانطور که در بالاتر عنوان شده تیرآهن دوبل مزیت های زیادی دارد اما باید به رعایت نکات در ساخت آن و جوشکاری اتصالات توجه داشت. اصلی ترین دلیل و مزیت استفاده تیرآهن دوبل یا ستون، سطح مقطع بیشتر آن است که منجر به کاهش انتقال تنش توسط آن میشود و در ادامه با مزایا آن بیشتر آشنا خواهید شد.
- در صورت استفاده از تیرآهن با کیفیت و اصل، مقاومت سازه افزایش مییابد.
- در صورت عدم دسترسی به قوطی ستونی، تیرآهن هاش و … استفاده از تیرآهن دوبل بهترین گزینه برای ایجاد سطح مقطع موردنظر است.
- شباهت زیادی به قوطیهای توخالی دارد ؛ با این تفاوت که از چهار سمت، بالههای ستون به سمت بیرون آمده است. بیرون آمدن این بالهها باعث افزایش استقامت و مقاومت سازه می شود.
- افزایش سطح مقطع ستون توسط تیرآهن دوبل، منجر به مهار بهتر نیروهای کمانشی میشود.
- استفاده از تیرآهن دوبل سریعتر و آسانتر از تیر ورق است.
- استفاده از ورق فولادی برای دوبل کردن تیرآهن I، منجر به افزایش مقاومت ستون در برابر نیروهای کششی میشود.
انواع روش ساخت ستون
ستونهای دوبل از لحاظ شکل ظاهری و نوع ساخت به 3 دسته تقسیم میشوند که عبارت اند از:
- اتصال دو تیرآهن به هم با استفاده از روش دوبل یا جفت کردن
- اتصال دو تیرآهن به کمک ورق سرتاسری
- اتصال دو تیرآهن از طریق بستهای موازی و مورب
1- اتصال دو تیرآهن به هم با استفاده از روش دوبل یا جفت کردن
برای ساخت تیرآهن دوبل در این روش، ابتدا دو تیرآهن IPE را به نحوی که جان آنها روبروی یکدیگر قرار بگیرد، کنار هم و روی یک سطح کاملاً صاف قرار میدهند. پس از آن بالهای تیرآهن از هر دو طرف به یکدیگر جوش داده میشود. استفاده از جوشکاری سرتاسری در این روش ممنوع است، چرا که حرارت ناشی از جوشکاری میتواند منجر به ایجاد امواجی در تیرآهن شده و خواص شیمیایی و مکانیکی آن را تغییر دهد. به همین دلیل، بین نقاط جوشکاری شده فواصل مناسبی را در نظر میگیرند.
در این روش، حداکثر فاصله میان بالهای تیرآهنهای IPE (ضخامت جوش) نباید بیشتر از 1.5 میلیمتر شود. در صورت بیشتر شدن این فاصله، استفاده از مصالح پرکننده برای تأمین مقاومت ستون الزامی است. همچنین حداکثر فاصله میان نقاط جوشکاری شده باید کمتر از 30 سانتیمتر باشد.
2- اتصال دو تیرآهن به کمک ورق سرتاسری
در این روش نیز از جوشکاری برای تولید تیرآهن دوبل جفت استفاده میشود اما با این تفاوت که یک ورق سرتاسری به هر دو تیرآهن جوش داده میشود. در فرایند تولید تیر دوبل با استفاده از ورق سرتاسری، پس از قرار دادن تیرآهنهای معمولی کنار یکدیگر، یک ورق فولادی روی محل اتصال آنها در هر دو طرف قرار داده میشود و سپس جوشکاری انجام میشود. در این روش نیز نباید از جوشکاری ممتد استفاده کرد و لبه ورق از لبه بال هر ستون، باید دو سانتیمتر فاصله داشته باشد.
3- اتصال دو تیرآهن از طریق بستهای موازی و مورب
در این روش تیرآهن دوبل برای افزایش مقاومت فشاری ستون ها فاصله ی بین مقاطع مورد استفاده را بیشتر در نظر میگیرند و از ورق یا تسمه برای اتصال آنها به هم استفاده می کنند. به ستون هایی که به وسیله ورق یا تسمه ( قید) بهم متصل می شوند “ستون مشبک” می گویند. همچنین تسمه های اتصالی برای ستون های مشبک انواع مختلفی دارند مانند :
- قیدهای مورب تک
- قیدهای مورب مضاعف
- قیدهای مورب و افقی
- قیدهای افقی
- ورق مشبک
در بین انواع قیدهای بالا، قیدهای افقی مقاومت کمتری در مقایسه با قیدهای مورب دارند. همچنین ستونهای مشبک دارای نقاط ضعفی مثل کمانش موضعی هستند که برای رفع آنها، میتوان ستون دوبل را با بتن پر کرد و مقاومت آن را در برابر زمینلرزه افزایش داد.
تفاوت بین تیر و ستون چیست؟
تیر و ستون از عضوهای سازهای اصلی باربر در ساختمان هستند. با وجود شباهتهای ظاهری، تفاوتهایی در عملکرد و طراحی این دو عضو وجود دارند که در جدول زیر به بررسی آن میپردازیم.
«تیر» | «ستون» |
عضو افقی که در برابر بارهای جانبی مقاومت میکند. | عضو عمودی که در برابر بارهای محوری/خارج از مرکز مقاومت میکند. |
راستای تحمل بار، عمود بر محور طولی است. | راستای تحمل بار، موازی با محور طولی است. |
وظیفه باربری و مقاومت در برابر نیروهای خمشی و برشی را بر عهده دارد. | وظیفه باربری و مقاومت در برابر بارهای فشاری را بر عده دارد. |
با مقاطع مربعی، مستطیلی، T شکل، I شکل و H شکل ساخته میشود. | با مقاطع مستطیلی، دایرهای، مربعی، T شکل، L شکل، C شکل، بیضوی و انواع دیگر شکلها ساخته میشود. |
وزن دال، سقف، کف و بام ساختمان را تحمل میکند و آن را به ستون انتقال میدهد. | وزن بارهای انتقال داده شده از تیر را تحمل کرده و آن را به فونداسیون/زمین انتقال میدهد. |
میزان میلگردهای مورد نیاز برای ساخت تیر بتن آرمه، مطابق با استانداردهای مختلف باید بین 0.24 تا 0.323 درصد مقطع تیر باشد. | میزان میلگرد مورد نیاز برای ساخت ستون بتن آرمه، مطابق با استانداردهای مختلف باید بین 0.4 تا 1 درصد مقطع تیر باشد. |
حداقل عرض تیز مورد نیاز در ساختمان معمولا برابر 200 میلیمتر است. | حداقل عرض ستون مورد نیاز در ساختمان معمولات برابر 200 میلیمتر برای شرایط عادی و 300 میلیمتر برای مقاومت در برابر زلزله است. |
ساخت ساختمان بدون تیر امکانپذیر است. | ساخت ساختمان بدون ستون غیرممکن است. |
بتنریزی تیرهای بتنی به همراه دال انجام میگیرد. | بتنریزی ستون به صورت جداگانه انجام میشود. |
شکست تیر معمولا به صورت تدریجی و غیر ناگهانی رخ میدهد. | شکست ستون معمولا به صورت ناگهانی رخ میدهد. |
جمع بندی
تیرآهن دوبل یا ستون در ساختمان وظیفه انتقال نیروهای اعمال شده از بارهای زنده و مرده به فونداسیون و زمین را بر عهده دارد و باعث افزایش مقاومت کششی و استحکام سازه است که در ساختمان های مرتفع ضرورت آن بیشتر میشود. بیشترین استفاده تیرآهن برای ستون از نوع I و H است که بنابر قانون ملی مقررات ساختمان برای استفاده جهت ستون باید دوبل شوند. اتصال دو تیرآهن I به یکدیگر از طریق وصله هایی مانند جوشکاری اتصال نبشی، ناودانی و ورق فولادی (پلیت) انجام میشود و باید توجه داشت در ساخت ستون رعایت استانداردها بسیار حائز اهمیت میباشد.
ستونهای دوبل از لحاظ شکل ظاهری و نوع ساخت به 3 دسته اتصال دو تیرآهن به هم با استفاده از روش دوبل یا جفت کردن، اتصال دو تیرآهن به کمک ورق سرتاسری، اتصال دو تیرآهن از طریق بستهای موازی و مورب تقسیم میشوند که روش هرکدام در مقاله بالا توضیح داده شده است.
شرکت فولاد ابرکاوان قشم با برند قشم آهن در طول چند دهه فعالیت به همراه پرسنل مجرب، شناخت خوبی نسبت به آهن آلات داشته و با اعتماد مشتریان وفادار جزو تأمین کنندگان برتر مقاطع فولادی در جنوب کشور قرار گرفته است. شما کاربران محترم سایت قشم آهن میتوانید با تماس تلفنی به کارشناسان انواع قیمت تیرآهن و میلگرد کارخانجات معتبر مانند گروه ملی اهواز، سرمد ابرکوه ، ذوب آهن اصفهان، جهان فولاد سیرجان و… را استعلام گرفته و در صورت تمایل با شرایط ویژه مشتریان فولاد ابرکاوان قشم، نسبت به دریافت پیش فاکتور یا ثبت سفارش اقدام بفرمایید. سپاس از همراهی شما
دیدگاه کاربران (0 دیدگاه)
اولین دیدگاه را شما ثبت کنید.