خاموت چیست ؟
در صنعت ساختمان سازی و فندانسیون سازه از میلگرد با روش های گوناگون و در قسمت های مختلف به هدف افزایش استحکام سازههای بتنی استفاده میشوند. به طور مثال خاموت از نوع میلگرد آجدار (عمدتاً سایز 8 و 10) خم خورده به شکل های مختلف است و اصلی ترین کاربرد آن ایجاد اتصال پیوند عرضی […]
در صنعت ساختمان سازی و فندانسیون سازه از میلگرد با روش های گوناگون و در قسمت های مختلف به هدف افزایش استحکام سازههای بتنی استفاده میشوند. به طور مثال خاموت از نوع میلگرد آجدار (عمدتاً سایز 8 و 10) خم خورده به شکل های مختلف است و اصلی ترین کاربرد آن ایجاد اتصال پیوند عرضی بین میلگردهای عرضی است که در ادامه با انواع و سایر کاربردهای آن آشنا خواهید شد. وبسایت قشم آهن در سایر مقالات به موضوعاتی مانند «صرفه جویی در میلگرد پروژه» و «علامت اختصاری انواع میلگرد» پرداخته است که در صورت تمایل میتوانید مطالعه بفرمایید.
در این مقاله میخوانید
خاموت چیست ؟
بخشی از میلگردآجدار که در مسیر میلگردهای طولی آن هارا احاطه کرده و به نوعی مهم ترین کاربرد آن مقاومت در برابر نیروهای برشی و پیچشی است که به همین دلیل میلگرد عرضی نیز به آن گفته میشود. در تصویر زیر به خوبی خاموت دور میلگردهای طولی را محکم شده است را مشاهده میکنید.
کاربرد خاموت در فندانسیون
به طور کلی مزایای استفاده از میلگردهای عرضی در ساختمانها، به شرح زیر است:
- جلوگیری از بروز ترکهای ناگهانی مورب که موجب خرابیهای غیر منتظره در سازه میشود.
- افزایش مقاومت سازه در برابر معایب اعضای بتنی از قبیل پیچش، تنش، خزش، انقباض و کشش سطحی
- بهبود عملکرد لنگر خمشی آغازین سازه
در ایران خاموت ها عمدتاً از سایزهای 8 و 10 و 12 میلگرد آجدار ساخته میشوند باید به این نکته توجه داشت در فندانسیون فقط استفاده از میلگرد آجدار مجاز میباشد. کاربردی اصلی خاموت این است که پس از فشار به میلگردهای طولی، مقاومت خود را به عنوان نگه دارنده و عضله ستون حفظ کرده و از ترک نیز جلوگیری میکند. خاموت ها به چند دسته و حالت تقسیم میشوند که در ادامه مقاله به آن میپردازیم.
انواع خاموت ها
خاموت یا میلگرد عرضی به چند دسته تقسیم میشود:
- خاموت ساده یا سنتی: دارای خم قلاب قائم یا صاف
- خاموت مهندسی: دارای خم قلاب 45 درجه
- مارپیچ: بیشترین استفاده را در شمع های فولادی دارد و به دور یکسری آرماتورهای طولی اکثراً با دستگاه CNC بسته میشوند.
- خاموت سلولار: این نوع خاموت با استفاده از روش استاندارد Pi-SYSTEM ساخته میشود و مقاومت بالایی دارد.
- خاموت ربات: با استفاده از دستگاه CNC انجام میشود و شکل آن مربع یا مستطیل است.
- خاموت تنگ بسته یا حلقه بسته: خاموت تنگ بسته معمولاً برای تحمل نیروهای پیچشی استفاده میشود. بهویژه در مواقعی که تیرهای بتن نیاز به مقاومت بالا در برابر نیروهای پیچشی دارند. گاهاً به عنوان خاموت حلقه بسته هم شناخته میشود.
- خاموت تنگ باز یا حلقه باز: نوعی خاموت با سطح مقطع باز است. به سه شکل قلاب، رکابی و چند شاخه تقسیم میشود. اصلیترین کاربرد آن در مقابله با نیروهای برشی است و در مواقع کمتر نیاز به نیروهای پیچشی، مورد استفاده قرار میگیرد.
روش های تولید خاموت (میلگرد عرضی)
خاموت برای پوشش کامل دور میلگردهای طولی نیاز به شکل دادن و مربع شدن دارد که این کار از روش های مختلف انجام میشود.
- خاموتهای سنتی: این نوع از میلگردهای عرضی به وسیله یک اهرم و به کمک دست ساخته میشوند. ظاهری مربع شکل دارند و پرکاربردترین نوع خاموت در ایران هستند.
- معمولی: به وسیله دست و توسط کارگران ساخته میشوند که برای انواع ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد.
- خاموتهای مارپیچی: به وسیله دستگاههای CNC تولید میشوند و با توجه به نوع دستگاه، میتوانند اندازههای متفاوتی داشته باشند.
- خاموت ربات: به وسیله ماشین CNC ساخته میشود و تفاوت آن با آرماتورهای مارپیچی شکل، مربعی است که در یک سمت آن ایجاد میشود.
- سلولار: به صورت حلقه بسته هستند و مقاومت بالایی در محل استفاده شده ایجاد میکنند. این نوع از میلگردهای عرضی، توسط تکنولوژی پیشرفته pi-systems تولید میشوند که پیشرفتهترین تکنولوژی موجود است.
انواع میلگردهای عرضی از لحاظ شکل ظاهری
میلگردهای عرضی از لحاظ شکل ظاهری، به دو دسته کلی تنگ باز و تنگ بسته تقسیم میشوند.
تنگ باز به صورتهای تک شاخه (قلاب)، دو شاخه (رکابی) و چند شاخه به کار برده میشود. تنگ بسته نیز مانند تنگ باز است و علاوه بر برش، قادر به تحمل پیچش نیز است.
انواع خاموت در ستون
خاموتها با توجه به سطح مقطع ستونها، تعداد میلگردهای طولی و ظرفیت تحمل بار طراحی و استفاده میشوند.
میلگردهای عرضی یا خاموتها در ستون، دو دستهاند:
- خاموت عرضی: همان میلگردهایی عرضی معمولی هستند که با فاصله ثابت بین در امتداد ستون قرار داده میشوند.
- خاموت مارپیچ: این نوع انعطاف بیشتری به ستون میدهد و کارایی بیشتری در حمایت از میلگردهای طولی دارد. همچنین مقاومت خمشی ستونهایی که در آنها از میلگردهای عرضی مارپیچ استفاده شده، زیادتر است.
میلگردهای عرضی به شکل های مربعی، مستطیلی، دایرهای، U شکل و ضربدری ساخته میشوند. رایج ترین نوع آن، میلگرد عرضی مربعی یا مستطیلی است.
نقش میلگردهای عرضی در سازه
میلگردهای عرضی در سازهها نقش بسیار مهمی دارند، زیرا اعضای بتنی در برابر نیروی کششی مقاومت پایینی دارند.
ازاینرو این میلگرد آجدار اکثراً به شکلهای عمودی و گاهی هم به شکل مورب مورد استفاده قرار میگیرند تا از شکست زودرس مقطع بتنی در اثر نیروهای خمشی و برشی جلوگیری شود.
اعضای بتنی با وجود میلگردهای فولادی، استحکام زیادی به دست آورده و از سوی دیگر با وجود میلگردهای عرضی، نظم موردنیاز را خواهند داشت و مقاومت عضو بتنی افزایش مییابد.
نکات مهم در اجرای خاموتها
در اجرای میلگردهای عرضی باید نکات زیر در نظر گرفته بگیرید تا مقاومت عضو بتنی بهصورت مناسبی افزایش یابد:
• خاموتها باید در فواصل 20 سانتیمتری از یکدیگر نصب شوند.
• خاموتها باید به سیم آرماتوربندی به میلگردهای طولی بسته شوند.
• خمکردن میلگردها برای ساخت خاموت، نباید در دمای کمتر از 5 درجه سانتیگراد انجام شود.
• در صورت نیاز به خم مجدد میلگردها، باید عملیات خمکاری را به صورت سرد و به کمک دستگاه مکانیکی انجام دهید.
قیمت میلگرد آجدار قشم آهن
جهت اطلاع از قیمت روز انواع میلگرد سایز 8 – 10 – 12 و 14 تا 28 کارخانجات جهان فولاد سیرجان و سرمد ابرکوه، با کارشناسان قشم آهن در ارتباط باشید و یا به صفحه قیمت ها مراجعه بفرمایید.
دیدگاه کاربران (0 دیدگاه)
اولین دیدگاه را شما ثبت کنید.